Ekologiczna kanapka

Trawa cytrynowa – co to jest? To roślina o cienkich i długich liściach, która ma cytrynowy zapach. Naukowcy udowadniają, że ta niepozorna roślina ma liczne właściwości lecznicze, dlatego od lat znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej Azji i Ameryki Południowej. Niemniej jednak najwięcej prozdrowotnych substancji zawiera olejek z trawy cytrynowej.

Niedawno cały świat obiegła sensacyjna wiadomość, ponieważ niektóre restauracje w USA sieci fast–food będą sprzedawać specjalną wersję kanapki Whopper z mięsa bydła, które było karmione trawą cytrynową. Burger King wprowadza ekowhoppera, aby zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych do atmosfery. Whopper – burger, podawany jest w sieci barów Burger King, od 1957 roku – linia restauracji szybkiej obsługi powszechnie znana w Polsce.

Wszystko po to, by ograniczyć emisję metanu (metan ma większy wpływ na ocieplenie klimatu niż dwutlenek węgla). Badania, które na zlecenie Burger Kinga przeprowadził Narodowy Uniwersytet Autonomiczny Meksyku oraz Uniwersytet Kalifornijski w Davis, pokazały, że dodawanie 100 gramów źdźbła trawy cytrynowej do codziennej diety krów pomaga uwalniać im nawet o około 33% mniej metanu podczas trawienia pokarmu.

Z raportu McKinsey’a amerykańskiej spółki zajmującej się doradztwem strategicznym wynika, że produkcja wołowiny i baraniny wiąże się z wysoką emisją gazów cieplarnianych. Szacuje się na przykład, że wyprodukowanie kilograma wołowiny oznacza wyemitowanie do atmosfery 26,6 kg dwutlenku węgla, w przypadku baraniny jest to 23 kg. Natomiast poziom metanu emitowanego przez sektor hodowlany to 37% globalnej produkcji. Przyczynia się on 23 razy bardziej do powstawania globalnego ocieplenia niż dwutlenek węgla. W większości jest on produkowany przez przeżuwacze.

sheep-3897494_1280 (1)

Jesteśmy przekonani, że nowa dieta w żywieniu bydła przyczyni się do lepszego smaku burgera – Whopper i ucieszy wielu miłośników Burger Kinga. Myślimy, że i ekolodzy, którzy nie są ludźmi wyrwanymi z normalnego świata. Normalnie żyją i pracują, uczą się i podróżują, wypoczywają, robią zakupy oraz zdrowo się odżywiają. Będą popierać inicjatywę, która służy środowisku naturalnemu.

Opr. Grzegorz Węsiora.